top of page

DJ'likte Başarının Sırrı: Kalabalığı Okumak

DJ olmaya karar verdiyseniz, bilmeniz gereken pek çok şey vardır. Mevcut ekipman türlerinden, bir stüdyonun nasıl düzgün bir şekilde bir araya getirileceğine ve en iyi performans için birçok farklı DJ performans tekniğine kadar, bir konseri etkili bir şekilde gerçekleştirmek için bilmeniz gereken şeylerin miktarı şaşırtıcı derecede kapsamlıdır.


Ancak, bilmeniz gereken en önemli şeylerden biri (açık ara farkla) dinleyiciyle en iyi nasıl etkileşim kuracağınızdır. Peki, DJ'ler kalabalıklarla nasıl etkileşim kurar? Beatmatching veya scratching gibi, bir DJ kalabalığı nasıl okuyacağını ve onunla nasıl çalışacağını öğrenebilir mi?


Bu rehberde, kalabalığı nasıl etkili bir şekilde okuyabileceğinizi, nelere dikkat etmeniz gerektiğini, ne duymak istediklerini nasıl ölçebileceğinizi ve ortaya koyduğunuz müzikle etkileşimde kalmalarını nasıl sağlayabileceğinizi açıklayacağız.


Kalabalığı Okumak İçin Bazı İpuçları


1. Kalabalığın Boyutunu Ölçün

Kalabalığı doğru bir şekilde ölçerken yapabileceğiniz ilk şeylerden biri, mekanda bulunan ortalama kişi sayısını tespit etmektir. Genel olarak, küçük kalabalıklar, daha büyük gruplara kıyasla daha esnek olmanıza izin verirler, fakat bu da onların istediklerine daha fazla uymanızı gerektirebilir.


Sahneye çıkmadan önce bir dakikanızı ayırıp kaç kişinin geldiğine ve kaç kişinin gelmeyi planladığına bakın. Mekan henüz dolmadıysa, mekanı doldurmak için ne sıklıkla yeni insanların geldiğine bakın. Cevap "çok değil" ise, bunun büyük bir kalabalıktan ziyade daha küçük bir kalabalık olacağını düşünmelisiniz.



2. Birden Fazla Türe Aşina Olun

Bir DJ olarak birçok farklı müzik türünden haberdar olmanız gerekir. Aslında, yalnızca farklı müzik türlerinden haberdar olmakla kalmamalı, aynı zamanda bu türlerde mümkün olduğunca bilgili olmalısınız. Yalnızca tek bir müzik türüne odaklanırsanız, diğerlerinde aynı güvenle performans gösteremezsiniz.


Yani, daha elektronik ağırlıklı müzikleri tercih ediyorsanız, funk veya hip-hop'a daha fazla odaklanan müziği çalmanız istendiğinde kolayca afallayabilirsiniz. Mümkün olduğunca çok tür öğrenerek, o belirli türde müzik icra etme konusunda daha yetenekli hale gelirsiniz. Bununla kalmayıp aynı zamanda da o spesifik müzik türü söz konusu olduğunda kalabalığı daha iyi okursunuz.



3. Ne Çalınması Gerektiğini Öğrenin

Dikkate alınması gereken bir diğer yararlı ipucu da ortamda hangi müzikleri çalabileceğinizin farkında olmanızdır. Örneğin bazı etkinliklerde tüm DJ'lerden House müzik çalmaları beklenebilir. Bu durumda Hip-Hop veya Disco çalmaya başlarsanız bu ciddi bir sorun olabilir. Sizin ne istediğinizin seyircinin ne istediğinden sonra geldiğini unutmamalısınız. Eğer kişilerin Deep House dinlemeye geldiklerini biliyorsanız, onlar için Deep House çalın. Öte yandan, etkinliğin her türe açık olduğunu biliyorsanız, çok daha fazla seçeneğiniz olduğunu bilin. Yine de genel havanın nasıl olduğuna dikkat etmelisiniz. Her şeyi "çalabiliyor" olmanız, kalabalığın bunu mutlaka isteyeceği anlamına gelmez.



4. Kalabalığı Gözlemleyin

Başka bir DJ performans sergilerken veya setiniz başlamadan birkaç dakika önce, "kalabalığı gözlemlemek" için biraz zaman harcamalısınız. Bunu başarmak için tek yapmanız gereken kalabalığı sahne arkasından izlemek ya da kalabalığın arasında biraz zaman geçirmektir.


Bu sayede o anda çalınmakta olan şarkılara olan tepkilerini daha iyi görebilir, böylece en çok hangi şarkıları duymak istediklerini ilk elden öğrenebilirsiniz. Basitçe söylemek gerekirse, dinleyicilerinizle yakından ve kişisel olarak vakit geçirerek, hangi şarkıların onları heyecanlandırdığını ve hangi şarkıları atlamak istediklerini daha iyi belirleyebilirsiniz. Bu sayede DJ setinizi gümbür gümbür çalmak yerine neyin patlatacağı konusunda daha bilinçli olursunuz.



5. Ödevinizi Yapın

Muhtemelen profesyonel ipuçlarımız arasında gerçekleştirmesi en kolay olanı. Ödevinizi yapın. Mekana gitmeden önce kalabalıktan tam olarak ne bekleyeceğinizi bildiğinizden emin olun. Bu, yeterli hazırlık ve araştırma ile kolayca yapılabilir.


Ne tür insanlar ve dinleyicilere çalacağınızdan emin değilseniz, internete girin ve çalacağınız etkinlikle ilgili bir sosyal medya ve Google araması yapın. Çalacağınız mekanın demografisinden ne beklemeniz gerektiği konusunda bazı değerli bilgiler edineceksiniz.



6. Organizatörle Konuşun

Son olarak, etkinlik organizatörü ile konuşmayı ve onun kalabalığı ve beklentilerini nasıl anladığını ölçmeyi unutmayın. Organizatör kalabalığı en iyi tanıyan kişidir ve mekandakilerin tercihlerini, beğenilerini ve beğenmediklerini sizinle paylaşabilir. Bunu yapmaktan kaçınmayın! Organizatör kalabalığı için en iyisini ister ve bir DJ'in sadece gece ortaya çıkmak yerine etkinlikle önceden proaktif olarak ilgilenmesi onları kesinlike mutlu eder!



7. Set Sürenize Uygun Çalın

Eğer bir ısınma seti çalıyorsanız, o zaman bir ısınma seti çalın! Bir organizatörün veya mekanın isteyeceği son şey, gecenin çok erken saatlerinde en son Beatport top 10'unu çalan bir DJ'dir. Eğer bir headliner iseniz ve bir headline seti çalıyorsanız sorun yok, ancak değilseniz, sesinizi ve çalma tarzınızı DJ set süresine ve etrafınızdaki çoğu insanın beklentilerine göre ayarlamanız çok önemlidir.



8. Müzikal Olarak Yaratıcı Olun

Partiyi yeniden hareketlendirmek için yapabileceğiniz ilk büyük şey, herkesin tanıdığı bazı süper popüler müzikleri çalmaktır. Bu, parçanın orijinal miksi ya da sizin remiksiniz olabilir. Her iki durumda da "kalabalığı memnun eden" biri olarak görülmekten korkmayın. Unutmayın, kendinizi mi yoksa dinleyicilerinizi mi mutlu edeceğinize karar vermek söz konusu olduğunda, dinleyicileriniz her zaman önce gelmelidir. Fakat unutmayın ki, bu ipucu size hit parçalarla dolu bir set hazırlama izni vermiyor. Şarkılarınızı profesyonelce ve yaratıcı bir şekilde seçin, özellikle de ısınma DJ'iyseniz.



9. BPM'i Arttırın

İnsanların eğlenmesini sağlamak için hemen yapabileceğiniz bir başka iyi şey de bir parça miksinin dakika başına vuruşunu yükseltmektir.


Bir parça miksinin BPM'sini artırmak, özellikle de kademeli olarak yapılırsa, doğal olarak odanın enerji seviyesini yükseltir ve insanlar yeni parçanın enerjisine uymaya istekli olur.


Artışı kademeli tutmayı ve çok sarsıcı olmamayı unutmayın. Çok yavaş bir BPM miksinden üç kat hızlı bir mikse geçerseniz, kalabalığınızın ciddi bir kırbaç nöbeti geçirmesine neden olabilir.


10. FX'ler ve Sample'lar Kullanın

Son olarak, eğer bir DJ kontrolörü kullanıyorsanız, müziğin hızını ve akışını değiştirmek için bazı farklı efektler, örnekler ve filtreler kullanmaktan çekinmeyin. Bu, siz ya da kalabalık fark etmeden araya girmiş olabilecek "monotonluğu" doğal olarak bozabilir.


Bunu yapmak sadece odanın enerjisini anında değiştirmekle kalmaz, aynı zamanda dinleyicilere müziğin kontrolünün sizde olduğunu ve eğlenceli bir şey mi yoksa eğlenceli olmayan bir şey mi dinlediklerine karar veren faktörün siz olduğunuzu bilmelerini sağlar.



Sonuç Olarak...

Daha önce de belirtildiği gibi, bir performans sırasında gerçekten önemli olan her şey arasında, bir DJ için gerçekten önemli olan şey kalabalığı anlamak ve iyi vakit geçirdiklerinden nasıl emin olacaklarını bilmektir.


Sonuçta, eğer eğlenmiyorlarsa, ne anlamı var ki?


Kalabalığı doğru bir şekilde nasıl ölçeceğinizi, ne istediklerini ve müzikle en iyi şekilde nasıl meşgul edeceklerini anlayarak, kendinizi teknik olarak yetenekli ve daha iyi bilinmesine rağmen 'ses kalabalığı katilleri' olan diğer DJ'lerden ayırabilirsiniz.


Nasıl DJ Olunacağını Öğrenmeye Hazır Mısınız?

Nerede olursanız olun, Avrupa standartlarında DJ’lik eğitimi almak için sitemizin iletişim bölümündeki formu doldurarak ücretsiz deneme dersimize kaydolun: www.futurefocusmusic.com/iletisim

Future Focus Music

İstanbul • Çanakkale DJ Eğitimleri


39 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page